Quantcast
Channel: Citroén – Bytabil.net

Toyota Aygo, Peugeot 107 och Citroén C1

$
0
0

Toyota Aygo, Peugeot 107 och Citroén C1 är alla samma bil tillverkade i samma fabrik. Ja, det är även samma motor i bilen. Endast mindre detaljer skiljer dem åt.

Toyotas starkare varumärke gör att Toyota Aygo är lite populärare än 107:an och C1:an. Men det är samma bil, så byt till den som ger bäst pris. Var närmaste verkstaden ligger kan också vara något att tänka på om stämplarna i boken är viktigt.

Jag väljer att recensera Toyota Aygo i denna artikel:
Toyota Aygo är en riktigt liten bil. Bilen finns i 3 dörrars version samt 5 dörrars version. Välj 5-dörrars så kan du lättare använda baksätet som lastutrymme samt att personer som sitter bak kommer lättare in och ur..

Motorn finns bara i ett alternativ i Sverige: 1.0l 3-cyl. 68hk.

Jag har haft denna under ett dygn. Trots den lilla motorn så rullar den på ganska bra. Det är en speciell känsla att gå från en stor kombi bil till en liten Aygo. När man ska backa så känner man verkligen hur kort bilen är. Svängradien blir kort och bilen svänger verkligen “direkt”. Något högt kupébuller är det.

Jag tycker denna bil känns helt OK överlag, med undantag för den lilla fjantiga varvräknaren som sticker ut från instrumentpanelen. Den ska väl ge en lite tuffare, ungdomlig design. Mina barn tyckte dock inte riktigt att bilen var OK. Äldsta dottern tyckte till och med att det var “pinsamt” att komma till skolan i denna minibil och var mycket tacksam när vi fick tillbaka vår vanliga bil. Baksätet är lite trångt. När jag skulle tanka bilen inför återlämnandet så fick jag knappt i någon bensin så den drog inte mycket under mitt dygn, som innefattade en del landsvägskörning. Bilen har kamkedja så du behöver inte tänka på att byta kamrem.

Lastutrymmet bak är inte mycket att hurra för, några matkassar får plats på sin höjd.

Vill du byta bil till en liten bil så tycker jag i alla fall att du ska kolla på Aygon, 107:an och C1:an.
Uppdaterat 2015: Nu finns en biltest av nya Toyota Aygo 2015 publicerad, läs här. (Även denna nya generation byggs ihop med Citroen och Peugeot, det mesta är fortfarande lika men man har nu tillåtit lite mer designskillnader mellan de olika bilmärkena.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beg bil 2012 skriver:

Aygo, 107 och C1 är alla minibilar med låga ägarkostnader.

Rostskydds betyg: 2 Bör kompletteras.

Toyotas kärvande gaspedaler har drabbat denna modell och resulterat i återkallelser.
Vanligaste klagomålen gäller skrammel och gnissel från inredningen och vindbrus.
Bilen klarar sig hyffsat i krocktest: 4 i betyg. Pisksnärtskyddet anses vara bristfälligt.

De som har halvautomatisk växellåda kan få ryckig gång i stadstrafik.

Reparationer (arbete och reservdel):
Avgassystem: 4412:-
Katalysator: 6600:-
Bromsbelägg fram: 1572:-
Hjullager hö fram: 3940:-
Elektronikbox: 4850:-
Koppling: 10181:-
Stötdämpare: 4100:-

Citroén C1

Citroén C1

Peugeot 107

Peugeot 107

 


Test Citroën C4 Grand Picasso – Familjebilarnas mästerverk!

$
0
0

Test Citroën C4 Picasso BlueHDI 120 hk

Citroën C4 Grand Picasso är en bil som erbjuder allt man kan önska hos en familjebil. Citroën C4 Grand Picasso är komfortabel, rymlig samt praktisk och klarar galant av att ta hand om stora familjers vardagsbestyr. Citroën C4 är en bil som upplevs som modern och är riktigt mysig att köra. Du som letar en bekväm familjebil bör helt klart ta dig en titt på Citroën C4 Grand Picasso innan du väljer bil, känner du inte redan till denna bil så kan du komma att bli riktigt positivt överraskad!

Citroen c4 picasso 2016 (22)750

Testbilen: Citroën Grand C4 Picasso BlueHDI 120 hk Exclusive, 7 säten. 0-100 km/h 11,7 sekunder.

Att köra

Citroën C4 Picasso är mycket trevlig att köra. Dieselmotorn och automatväxeln gör ett utmärkt jobb som passar denna bil mycket bra. Motorn har en bra bottendrag som gör att bilen startar piggt från stillastående och klarar av de vardagliga manövrarna perfekt. Sportig karaktär kan du dock glömma för detta finns det inte det minsta av i C4 Picasso. Detta är en 100% praktisk familjebil som inte heller ska vara en sportbil. Den 120 hästkrafter starka BlueHDi dieselmotorn med automatväxel funkar faktisk perfekt för denna bil. Det finns även en 150 hästkrafter stark dieselmotor men jag tycker inte att man behöver välja denna om man absolut inte bara vill bränna extrapengar “bara för att det går”.

Citroen c4 picasso 2016 (46)640

Komfort

Förarkomforten är mycket god och körställningen är bra. Armstöd finns på båda sidor placerade på bra avstånd. Den stora framrutan ger en enorm vy ut mot framförvarande trafik, busskänslan är mycket påtaglig vilket jag tycker ska ses som positivt för denna bil. Fjädringen är riktigt komfortabel och Citroën C4 Picasso känns som en härlig glidarbil när man kör på vägen likaså över mindre ojämnheter. När jag pressar bilen lite extra i kurvor så klarar den detta förvånansvärt bra in och genom kurvan, men efter kurvan när bilen ska rätas upp igen så kommer dock svallvågorna i bilens fjädring som gör att man guppar lite åt höger och vänster innan bilen stabiliseras igen.

Bullernivån i bilen känns helt okej både i låga och höga hastigheter. Citroën C4 Grand Picasso är dock en bil med stor och rymlig kupé så visst vägbuller förekommer men jag tycker ändå att bilen upplevs mindre bullrig än genomsnittsbilen.

Massagestolar kan verka lockande och visst är det ett trevligt inslag men i detta fall så är det mer mysigt än massage och detta tillbehör känns inte som ett måste ha.

Praktisk användning

Praktisk användning är hela den stora grejen med Citroën Grand C4 Picasso och det har Citroën lyckts bra med. Dörröppningarna är höga och generösa vilket gör det lätt att stiga i och ut ur bilen. Komforten och benutrymmet är gott för samtliga passagerare i bilen så länge fem personer åker i bilen. När bilens samtliga sju säten används får man flytta fram stolarna i mellanraden något vilket gör benutrymmet något begränsat men fortfarande okej. Benutrymmet för de två extraplatserna längst bak är begränsat men vi har åkt sex personer i bilen varav en 14 åring längst bak utan klagomål.

Samtliga tre stolar på mittraden kan fällas separat samt kan även flyttas fram och tillbaka efter önskemål. Även stolsryggarnas vinkel är ställbar för samtliga tre säten i mittraden.

Lastutrymmet är mycket generöst så länge inte extrasätena nyttjas. Lämna alltid insynsskyddet hemma om du inte i förväg vet när extraplatserna kommer att behövas då detta är svårt att förvara i bilen när sju sittplatser används.

Citroen c4 picasso 2016 (62)640

Det finns gott om plats för småförvaring. Mellan framstolarna finns en rymlig förvaringslåda som även kan lyftas bort. Lyfts denna bort så finns det fortfarande kvar mugghållare kvar samt ett lägre förvaringsfack. Fördelen med detta är att du istället lätt kan ställa en väska eller matkasse mellan framstolarna. Mittarmstöd finns separat och påverkas därför inte av hur du väljer att nyttja småförvaringen i bilen.

Citroen c4 picasso 2016 (43)640

Instrumentering

Instrumenteringen i Citroën C4 Picasso är lite speciell men föredömligt bra. Det finns en jättestor färgskärm som är centralt placerad under vindrutan. I denna skärm visas all nyttig information som hastighet, navigation, färddata och mycket mer. Du kan själv påverka en hel del av denna instrumentering som är helt digital. Denna stora skärm sitter också bra placerad med solskydd runtomkring. I mittkonsollen finns ytterligare en display som är en pekskärm. På denna gör du alla inställningar, styr radion och navigationen. Du kan också välja om navigationsvisningen ska ske enbart i pekskärmen eller även i förarinstrumenteringen som ligger mer i sybnfältet. Det är relativt lätt att sköta inställningarna och menyerna, dock så kan pekskärmen ibland upplevas något seg. Rattreglage finns och fungerar bra.

Stereon har ett ljud med svävande känsla vilket ger en riktigt mysig känsla vid låga ljudvolymer. När jag ökar ljudvolymen till en hög nivå så låter det inte alls lika bra längre, det är framför allt basen vid popmusik som får ett biljud. Denna stereo trivs bästa som bakgrundsljud, vilket sannolikt också är det största användningsområdet hos denna bil. Spotify uppkoppling fungerar bra och låtvalen kan styras via rattreglage men med en seg och besvärande fördröjning.

Teknik

Citroën C4 Picasso har en modern instrumentering i toppklass. Det finns även parkeringshjälp, filhållningshjälp och adaptiv farthållare. Dock så lyser avancerad autobroms med sin frånvaro.

Design

Citroën är duktiga på design och exteriört har de gjort ett gott jobb, detta är ju trots allt en familjebil med praktiskt nyttjande i fokus vilket ger begränsade designmöjligheter. Interiört är Citroën C4 Picasso en stilren men något avskalad bil. Allt är snyggt utformat men det finns inga detaljer som får mig att tänka premiumbil.

Citroen c4 picasso 2016 (37)640

Styrkor och svagheter

Styrkor

  • Komfortabel
  • Tyst
  • Praktisk
  • Rymlig
  • Bra instrumentering
  • Plats för sju (Grand Picasso)

Svagheter

  • Ej sportig
  • Stor bil (Speciellt C4 Grand Picasso)
  • Inredningen känns inte exklusiv
  • Seg bluetooth styrning av Spotify/Streaming
  • Stereon är inte för högspelande popfans

Prisbild:

  • Utgångspriset är 222 400 kr för en C4 Grand Picasso 130 hk bensinbil Seduktion.
  • Dyraste alternativet är C4 Grand Picasso diesel 150 hk med automat och Exclusive paket: 303 700 kr.
  • Rekommenderat val: C4 Grand Picasso diesel 120 hk automat Intensive paket: 270 900 kr (Klimatanläggning, parkeringssensorer fram/bak, skjutbart baksäte, navigation, 12″ instrumentering i färg, nyckelfritt system m.m.)

Test Citroén C4 Cactus – Charmör utan dess like!

$
0
0

Test av Citroén Cactus

Citroén C4 Cactus har en design som verkligen sticker ut och bilen ser nästan ut som en legobil.  På bilens sidor sitter Airbumps som är av mjukare plast och skyddar bilen mot dörruppslag, genialiskt! Citroén C4 Cactus är en mycket prisvärd bil med stor charm, fast Cactus har också en hel del brister. Trots bristerna hos Citroén C4 Cactus så har jag blivit förälskad i denna bil och vill inte lämna tillbaka den, det är i slutändan ett gott betyg!

Citroen C4 Cactus 2016 (7)

Testbilen: Bensinmotor 3-cylindrar, 110 hk, 0-100km/h: 9,3 sekunder. Under vår testperiod har vi legat runt 0,6 l/mil i bränsleförbrukning.

Att köra

Citroén C4 Cactus med bensinmotorn på 110 hästkrafter är en riktigt pigg bil att köra. Fjädringen är mjuk och komfortabel men väghållningen är inte riktigt är i topp när bilen pressas i lite extra i kurvorna. Cactus är dock inte en bil som ska framföras sportigt och det finns inte heller några kraftiga motoralternativ att välja.

Stadskörning: Bilen trivs riktigt bra i stadstrafik där den startar snabbt från stillastående och är pigg upp till ca: 90 km/h. Cactus är skoj att köra i stadstrafik.

Landsväg: Landsvägskörning går bra då fjädringen är mjuk och framför allt när bilen framförs i jämn och fin hastighet. Omkörningar bör ske med goda marginaler och bra sikt, detta är inte en bil som accelererar så snabbt från 70 km/h och uppåt.

Motorvägskörning: Den trecylindriga motorn snurrar på bättre än förväntat på motorvägen även om det inte finns allt för mycket styrka i motorn. Bilen är något bullrig i kupén vid körning på grov asfalt.

Citroen C4 Cactus 2016 (8)

Charmören

Citroén C4 Cactus är ju en riktig charmör till bil. Den exteriöra designen är verkligen unik och snygg enligt mig, andra tycker tvärtom. Insidan har flera snygga designdetaljer som kombineras med enkel plast med billig känsla. Jag tycker dock att Citroén har gjort helt rätt i att koncentrera sig på att göra vissa detaljer riktigt snygga medans resten bara är enkelt. Dörrhantaget på framdörrarnas insida påminner om ett kraftigt läderskärp och knappen för att öppna handskfacket är riktigt snygg! Förardisplayen är enkel, tydlig och modernt digital. Jag gillar verkligen att Citroén Cactus fått unika designdetaljer samtidigt som detta ändå är en billig bil.

Bristerna

Citroén har gjort en hel del kompromisser med Cactus, bland annat för att hålla ner priset och vikten på bilen. Exempelvis så går fönsterrutorna bak inte att dras ner utan kan bara öppnas utåt en liten bit i bakkanten. Baksätets ryggdel kan endast fälls ner i sin helhet. Det finns inget jalusi att dra för panoramaglastaket. Det är generellt väldigt lite reglage i bilen och många funktioner styrs via pekskärmen, pekskärmen är dock mycket lättanvänd. Ratten kan endast justeras i höjdled.

Citroen C4 Cactus 2016 (3)

Komfort

Komforten är bra med inte riktigt i topp. Jag sitter bra i förarstolen men då ratten endast kan flyttas i höjdled så får jag inte riktigt till den körställning jag önskar. Det finns armstöd (tillval) vilket jag uppskattar mycket då detta höjer komfortkänslan rejält.

Instrumentering

Instrumenteringen saknar nästan helt fysiska knappar. Istället är många funktioner instoppade i pekskärmen. Pekskärmen är föredömligt enkel att sköta och får ett gott betyg av mig. Ljudet i stereon har dock en hel del kvar att önska och är något sämre än genomsnittet. Spotify kopplingen fungerar men det är lång fördröjning mellan knapptryckning och händelse vid låtbyten.

Förarinstrumenteringen är helt digital och hastigheten visas med stora tydliga siffror. Det är enkelt, funktionellt, snyggt och praktiskt.

Sätesvärmen styrs via en knapp på kanten av stolen. Detta gör att föraren tyvärr inte når reglaget för passagerarsidan.

Praktisk användning

Citroén C4 Cactus är en mycket praktisk bil. Bilen är lagom rymlig vilket ger ett helt okej benutrymme både i framsätet och baksätet. Lastutrymmet är bra även om det är en tröskel mot öppningen. Utrymmen för småförvaring finns men är inte riktigt i topp, mugghållare finns men bara en som dessutom är lite för grund.

Citroen C4 Cactus 2016 (5)

Styrkor och svagheter

Styrkor

  • Unik design
  • Komfortabel fjädring
  • Bränslesnål
  • Pigg motor
  • Bilens charm!

Svagheter

  • Bakrutorna kan ej dras ner
  • Inget jalusi till panoramaglastaket
  • Ratten kan bara justeras i höjdled
  • Något bullrig i kupén
  • Lågt i tak bak (Med panoramaglastak)

Citroen C4 Cactus 2016 (12)

Prisbild:

Priset börjar från 143 000 kr. Citroen C4 Cactus med manuell växellåda på 110 hk kostar 165 000 kronor, lägg till ca: 10 000 kronor så får du navigation, backkamera och parkeringssensorer också. Med tanke på bilens rymlighet och utrustning så är detta ett svårslaget pris!

Test Citroén Jumpy, rymlig skåpbil för proffsen!

$
0
0

Test av Citroén Jumpy – Arbetsbil för proffs!

Citroén Jumpy är en praktisk skåpbil som är lagom stor för de flesta hantverkare. Jumpys storlek ligger perfekt mellan att vara en rymlig laståsna samtidigt som den kommer fram i många olika miljöer, speciellt utan takräcke. Med bra komfort och stark motor så kommer många att gilla denna bil.

citroen-jumpy-2016-1

Vad är viktigt hos en skåpbil som Citroén Jumpy, vad värderas högt hos snickarna? Vi har passat på att fråga ägaren till en byggfirma som svarar att de prioriterar bland annat följande:

  • Bilen ska vara rymlig men ändå komma in i parkeringshus för att komma nära arbetsplatsen och därmed undviks beställning av specialtransporter med ökade kostnader.
  • Bilen ska ha en stark motor som klarar av en fullastad bil och gärna släp också, detta är i längden dessutom bränslesnålare.
  • Bilen ska ha en så komfortabel förarplats som möjligt.
  • Det ska finnas möjlighet att ta med längre föremål som lister, rör och liknande genom en lucka in i förarhytten.
  • Praktiska och lättanvända reglage.

Så hur står sig då Citroén Jumpy mot dessa krav? Jo den klarar sig alldeles utmärkt!

Citroen Jumpy är straxt under 2 meter hög vilket gör att utan takräcke så kommer Jumpy in i alla vanliga parkeringshus. Med taktäcke så kan det dock bli problem i vissa garage, det är därför som det är så viktigt att få in lister och liknande inne i bilen. Detta finns det möjlighet till i Citroén Jumpy som har en lucka vid golvet som leder in under passagerarstolen. Passagerarstolen kan även fällas upp så hela utrymmet in i kupén kan nyttjas. Detta är perfekt för smalare men längre lister och rör, i många fall räcker detta och takräcke behövs då inte.

citroen-jumpy-2016-3

Lucköppning till kupén

Citroén Jumpy har flera motorer från 95 upp till 177 hästkrafter, den Jumpy vi provkör har en dieselmotor på 2 liter och 150 hästkrafter tillsammans med manuell växellåda. Denna motor är riktigt pigg och starkt och går fantastiskt bra när bilen är tom eller lätt lastad. Detta ger bra förutsättningar när bilen väl lastas vilket vi också testar och visst märks det att Jumpy nu inte längre är lika alert men ändå fortfarande helt okej. Detta ger ett kvitto på att det är värt att satsa på en lite starkare motor då det ofta behövs i slutändan.

Manuell växellåda är givetvis inte lika bekvämt som att köra med automatväxel, båda varianterna finns att tillgå hos Citroén Jumpy och i slutändan är det en smaksak och ett ekonomiskt val.

Manuell luftkonditionering är betydligt mer pyssligt än automatisk, men då det endast finns manuell att tillgå så är det bara att leva med.

Backsensorer är ett absolut måste då sikten direkt bakom bilen är lika med noll, en backkamera är ännu bättre och även detta finns att köpa extra till Citroén Jumpy.

Komfort

Förarplatsen är faktiskt riktigt bra. Vi har kört flera gånger en sträcka på runt 1h och 20 minuter och väl framme så känns man fortfarande fräsch och pigg i kroppen. Visst finns det personbilar som är bekvämare men även också sämre, den höga och upprätta körställningen gör att man sitter bra även vid långkörningar. Vänster armstöd hade dock kunnat fått vara placerat lite närmare förarstolen, till höger finns ett nedfällbart armstöd som funkar utmärkt. Bullernivån inne i bilen kunde ha varit lägre och en del vägbuller tränger igenom speciellt i högre farter. Mugghållare finns på instrumentbrädan, en på till vänster och en till höger. En liten detalj vi saknar är att i en sådan rymlig kupé som hos Jumpy så kunde man fått plats med infälld förvaring för solglasögon i taket vilket inte finns.

Passagerare i bilen

Det finns plats för tre personer i Citroén Jumpy men tre stora starka byggkarlar sitter dock trångt.

citroen-jumpy-2016-7

Instrumentering

Instrumenteringen är lättanvänd och tydlig. Head-up displayen har eget fysiskt reglage vilket är bra. Vi saknar dock belysning hos vissa reglage som volymratten till bilstereon som av någon oförklarlig anledning är oupplyst vid körning i mörker. I det stora hela är instrumenteringen lättanvänd med den stora pekskärmen inräknad.

Stereon är lättanvänd och kan styras smidigt via rattreglage. Ljudet är helt okej. Enda svagheten är att responsen vid låtbyte vid streamad media likt Spotify är lite seg. Dessutom återgår inte uppspelning av bluetoothmedia per automatik när man kommer tillbaka till bilen utan kräver några knapptryckningar på pekskärmen.

citroen-jumpy-2016-6

Vinterkörning

Vinterbruk är kanske Citroén Jumpys största svaghet. Värmen i stolarna kunde ha varit varmare och luftutblåset mot fötterna kunde vara effektivare. I slutändan väger dock fördelarna hos Citroén Jumpy över kraftfullt och Jumpy är ett bra köp för de som är ute efter denna typ av bil. Att ägaren till byggfirman som vi intervjuat har en äldre version av Citroén Jumpy som hittills gått över 11000 mil och är mycket nöjd med denna känns som ett kvitto på att detta är en bra bil.

 

Test Citroén C3 Aircross

$
0
0

Test av Citroén C3 Aircross – En praktisk modebil!

Citroén C3 Aircross är senaste modestjärnan från Citroén. Detta är en riktigt snyggt designad SUV i mindre format utan fyrhjulsdrift. Mindre bilar med SUV känsla är i ropet just nu och alla biltillverkare skyndar med att få fram nya modeller. Citroén C3 Aircross står sig bra i konkurrensen och är en komfortabel och praktisk bil. Citroén är mästare i att få till de rätta designdragen speciellt när resurserna är begränsade och flertalet biltillverkare skulle behöva lära sig design av Citroén. Allt för många gör bilmodeller som är moderna men som inte ens det minsta lilla sticker ut vilket Citroén lyckas bra med!

Testbilen: Citroen C3 Aircross, bensinmotor på 110 hk, tre cylindrar. Automatväxel. Högsta utrustningsnivån Shine med panoramaglastak, navigation, bättre stereo, backkamera med radar och mycket mer.

Praktiska egenskaper och komfort

De praktiska egenskaperna är Citroens C3 Aircross största styrka. Dörröppningen är stor och det är lätt och bekvämt att stiga i och ut ur bilen vilket speciellt den höga takhöjden bidrar till. Förarstolen kan ställas långt bakåt vilket gör att även förare med långa ben sitter bra. Baksätet kan skjutas 15 cm i längdled och ryggstöden är delbara och fällbara. Ryggstödet på främre passagerarsidan är också fällbart vilket möjliggör transport av längre föremål något som verkligen inte alla biltillverkare erbjuder. Vi sitter bra i framstolarna och armstöd för föraren finns på både vänster och höger sida (Beroende på version). På vänster sida är armstödet perfekt medans på höger sida kunde det gärna ha fått varit lite längre, dessutom kunde armstödet också fått varit bredare så passageraren också kunde dela på det. Så länge framstolarna inte flyttas längst bak så är benutrymmet för baksätespassagerarna okej med hänsyn till bilens storlek.

Vi testade Citroén C3 Aircross i temperatur på minus tre grader och det finns en del svagheter hos denna bil i vinterklimat. Det tar ganska lång tid innan det blir varmt i bilen och stolsvärmen är för svag, hoppa speciellt över läderklädseln är vår rekommendation. Uppvärmd ruta finns till bilen vilket är uppskattat och när du tagit bort snön från bilen samt skrapat sidorutorna har isen på framrutan smält.  Även Automatiskt helljus är bra för dig som kör mycket på mörka landsvägar. Vi har testkört en hel del på mörka landsvägar med många mötande bilar och funktionen fungerar bra i de flesta situationer.

Det öppningsbara glastaket är stort och generöst. Dessutom ramas det in av en snygg kantbelysning som syns i mörkret. För övrigt är det avskalat avseende interiör belysning och någon designbelysning interiört finns inte. Vi saknar även belysning vid benutrymmet framme vilket är bra att ha på passagerarplatsen där man ofta ställer en väska eller annat.

Lastutrymmen och förvaring

Lastutrymmet bak är bra då bilen trots allt är liten men givetvis fortfarande begränsat. Småförvaring och mugghållare är ytterligare en av bilens svagheter. Mugghållare finns endast i dörrsidorna samt en i mitten fast bakåt mot baksätet. Dessutom fungerar dessa inte speciellt bra för varken flaskor eller muggar. Det finns en plats med inbyggd laddare för trådlös laddning av mobiltelefoner men om denna funktion ska vara tillgänglig så finns ingen vettig plats kvar alls för småförvaring. Således är de små praktiska förvaringsmöjligheterna riktigt dåliga i denna bil. Detta är lite märkligt då bilen för övrigt är så bra avseende praktiskt nyttjande. Något bättre är det för baksätespassagerarna om mittplatsen i baksätet inte nyttjas. Då kan ett armstöd fällas ner som har två bra mugghållare för baksätespassagerarna. Nu är inte småförvaring och mugghållare den viktigaste och mest avgörande egenskapen hos en bil, men samtidigt något som inte heller är så svårt att få till.

Att köra

Citroen C3 Aircross med bensinmotorn på 110 hästkrafter och automatväxel duger gott till vardags. Bilen är pigg och trevlig att köra. Motor och automatväxel jobbar bra ihop och även om prestandan är långt ifrån sportig så duger den gott samt passar bilmodellen bra. Fjädring och väghållning är okej men i högre hastigheter kunde bilen ha varit lite mer stabil likaså kunde bilen gå mjukare över ojämnheter. Det märks att Citroén C3 Aircross inte tillhör premiumklassen, men med det sagt så fungerar allt ändå helt okej och i sin helhet är detta en riktigt trevlig bil att färdas i.

Stadskörning: I stan gör sig C3 Aircross med automat riktigt bra. Bilen är pigg från start och bra att köra. Då bilen är lite mindre så är den desto mer praktisk i trång stadsmiljö. Backkamera och parkeringsradar uppskattas.

Landsväg: På landsvägen går C3 Aircross också bra. Dock så kunde bilen ha kunna gått mjukare på gropig väg med lappad asfalt. De flesta situationer går ändå bra. Omkörning funkar acceptabelt men kräver god framförhållning samt bra med marginal till mötande trafik.

Motorväg: Det är i högre hastigheter som svagheterna börjar visa sig avseende köregenskaper. Runt 130 km/h så känns C3 Aircross vinglig och inte så stabil som vi önskar ha det, speciellt när det blåser starka sidovindar.

Vår bränsleförbrukning låg på 0,65 liter/mil. Det finns bilar som drar mycket mer än så här samtidigt som detta är inte heller är den bränslesnålaste bilen vi kört.

Design

Designen är riktigt lyckad och Citroen C3 Aircross är snygg både exteriört och interiört. Trots att bilen upplevs ekonomiskt pressad avseende inredningen så är det snyggt och trevligt designat. Citroén vet verkligen hur man nyttjar resurserna väl samtidigt som kostnaderna hålls nere.

Instrumentering

Instrumenteringen är helt okej och är lätt att komma överens med. Pekskärmen är lättanvänd och allt fungerar bra. Den automatiska klimatanläggningen styrs helt via den grafiska pekskärmen. Testbilen hade den bättre stereon som ingår i Shine paketet och ljudet är riktigt bra i denna. Dödavinkelvarnaren fungerade inte alls bra och varningslampan i backspegeln har både lyst i tid och otid när vi kört bilen, funktionen kan slås av.

Styrkor och svagheter

Styrkor:

  • Bra förarmiljö
  • Lätt att stiga i och ut ur bilen
  • Snygg design
  • Ryggstödet på passagerarstolen kan fällas
  • Motor och automatväxel jobbar bra ihop
  • Praktisk för sin storlek
  • Head-up display (Beroende på version)

Svagheter:

  • Dålig värme i bil och säten
  • Dåligt med småförvaring, speciellt vettiga mugghållare fram saknas

Summering

Snygg design, trevlig att köra samt den goda förarmiljön är de största styrkorna hos Citroén C3 Aircross!

Prisbild

Prisbilden ligger på mellan 160 000 till 255 000 kronor beroende på motor, växellåda och utrustningsnivå. Bilen finns med två bensinmotorer på 82 respektive 110 hk samt en dieselmotor på 100 hk som inte kan fås med automatväxel. Det finns tre utrustningsnivåer och därutöver finns inga enskilda tillvalsmöjligheter utöver färg och klädsel.

Test Citroén C3 Aircross
Totalbetyg
3.4Citroen C3 Aircross 2018

Pris Citroen C5 X Aircross – Citroens nya SUV är här!

$
0
0

Vad kostar nya Citroen C5 X? Vi har priset för Citroen C5 X Aircross som är en stor SUV från Citroén. denna bil har bekvämlighet och komfort i fokus! Bilen finns nu hos handlarna för beskådning eller än bättre provkörning. Nedan kan du läsa fakt och pris för nya Citroen C5 X Aircross

Advanced Comfort kallar CItroen sin designfilosofi, Citroen är längre tillbaka välkonda för sina gaasfjädringar och goda komfort. Inte alla bilar har dock haft detta, speciellt inte de billigare modellerna. Men nya C5X har fått det klassiska komfortfokuset från sina skapare, det är viktigt att Citroen håller fast vid sina värdegrunder och många proriterar faktiskt komfort över annat, speciellt de som haft många bilar inser att sport inte alltid är det man vill ha i längden.

Front och design följer samma stil som övrig av Citroens senaste bilmodeller, så som det är hos alla bilmärken. Nya C5 X Aircross kommer i tre utrustningsnivåer Feel, Shine och Shine Exclusive. Detta upplägg är också precis som hos de flesta andra bilmärken. Redan version Feel anses av tillverkaren vara välutrustad och därutöver blir det bara allt bättre.

Motorversioner:

Det finns tre motoralternativ: Bensin, Diesel och Hybrid. Bensin och Dieselvarianterna har 130 hk, Hybriden har 225. Inga sportbilar här men det är ju komfort och praktiskt bruk som är det viktiga här.

Priset:

Priset börjar från 370 000 kronor för bensinversionen och Hybriden börjar från 460 000 kronor. Priset för dieselversionen anges inte och det speglar lite dagsaktuell status för dieselbilarna idag när bränslepriserna hejvilt åker upp och ned för både bensin och dieseln.

Kan detta vara den sista stora SUV bilen från Citroen som är bränsledriven? Elversion lär komma men tills dess är det denna som gäller om man vill ha en SUV med citroenkomfort. Jag tvivlar inte på att det är en härlig bil att åka i.

The post Pris Citroen C5 X Aircross – Citroens nya SUV är här! first appeared on bytabil.net.

Citroén e-Berlingo elbil för 7 personer

$
0
0

Citroén e Berlingo elbil med 7 sittplatser

Citroen e-Berlingo är en elbil med sju sittplatser. Berlingo är en modell som främst är förknippad som en mindre transportbil. Citroen e-berlingo finns dock även i version med glasrutor även baktill vilket gör det till en möjlig familjebil, ell en bil för företag som både kör passagerare och gods. Denna klassiska Cetroen Berlingo kommer nu i elbilsversion som kallas just e-Berlingo.

Fakta om Citroén e-Berlingo:

  • Räckvidd 32 mil (50 kW batteri)
  • Snabbladdning: 100 kW, 3-fas AC laddning: 11 kW
  • Upp till 7 sittplatser beroende på version
  • Ny design och LED strålkastare
  • Finns i 5 färger, inklusive två nya nyanser i blått och grönt
  • Uppdaterad instrumentering, inklusive en 10″ pekskärm i mittpanelen
  • Det vanliga baksätet har 3 sittplatser som kan flyttas framår och bakåt individuellt
  • Bakrutan på bakluckan kan öppnas separat
  • 4000 liters lastutrymme med fällda säten
  • Mobiltelefon kan speglas i mediaskärmen
  • USB ladduttag även till baksätespassagerare
  • Parkeringssensorer som täcker hela bilen runtom
  • Backkamera
  • 100 kW elmotor (136 hk)
  • Citroén e-Berlingo lanseras under 2024